Dana De La Victoria - Trece Vremea Mai Batrane ( Cover )
Tin minte vag ca uneori putea fi ingrozitor de frig si nu intelegeam de ce aveam un resou in casa in conditiile in care noi aveam si aragaz. Maica-mea saraca a spalat la mana haine in apa rece atat de mult timp, incat intrebata odata de invatatoare cu ce se ocupa mama mea, am raspuns ca ea spala rufe in lighean. Stiu ca tata se mai ducea la tara, Mai ajuta pe acolo pe unu' pe altu', pe ai lui, mai venea cu oleaca de lapte, o bucatica de carne. De la bunica mea am invatat cum sa faci 4 feluri de mancare dintr-un singur pui. Pentru toata familia, adica. Toate verile le petreceam la bunici, fara exceptie, pentru ca ai mei trageau tare pentru saptamana aia la Slanic Moldova pe la inceputul lui septembrie. Imi amintesc viu drumul pe jos pana la bunica cea mai apropiata, in prag de Craciun. Era un camp alb plin de zapada care sticlea de ger. Pe vremea aia nu exista sa fie puse paravane din alea care sa tina zid de zapada, sa nu te trezesti cu nametii la usa doar pentru ca esti ultima casa de langa camp. Nu aveam decat ochii afara si simteam ace de gheata pe pleoape. Am mers cu parintii mei pe jos asa, 8 km pana in sat, sa facem craciunul acolo. Ani mai tarziu mi-am dat seama de ce nu ne-am intors acasa dupa Craciun. Nu era nici caldura, nici mancare. Mama mea este o femeie self-made. A plecat de tanara la scoala si s-a casatorit tarziu pentru vremea aia. A devenit sub-inginera dupa ani multi de scoala si de sacrificiu de sine din simplul motiv ca femeile Nu aveau dreptul sa fie inginer, doar barbatii. Nici dupa revolutie nu i s-a schimbat statutul. Femeile aveau voie sa se casatoreasca si sa faca plozi. Atat. Mi-a povestit ca in facultatea durut-o atat de tare o masea ca nu a dormit nopti intregi. Nu-si permitea sa ajunga la medic, si nu avea bani nici de medicamente. Din cauza acestei intamplari, care i-a distrus aproape complet dantura, si-a pus ca scop ca si copiii ei sa nu ajunga niciodata la spital. O data, cand era sa-si dea duhul de epuizare, a ajuns la spital (in perioada comunista, ma refer) iar Dr i-a spus sec ca-i va scoate splina. Nu i-a cerut acordul, sau i-a prezentat nu stiu ce. Nu. I-a zis ca-i va scoste splina si sa se pregateasca de operatie. Mama mea a fugit din spital, la propriu SI a aflat ulterior ca a fost infectata cu Hep B in urma recoltarii de sange. Si in diversele dati cand a fost nevoie de internare, a ei, a facut tot posibilul sa iasa cat mai repede pe proprie raspundere. Ce slavesc acesti oameni care deplang "epoca de aur"??
Dana de la Victoria - Trece vremea mai batrane ( Cover )
041b061a72